Actueel

Actuele thema's in deze veiligheidsregio.

21 december 2021

Carbid schieten: alleen op oudejaarsdag en met max 4 personen
Dit jaar mag je carbid schieten. Let op: volgens de huidige maatregelen mag dit met maximaal vier personen. Carbid schieten is alleen toegestaan op oudejaarsdag tot 17.00 uur. Het belangrijkste blijft dat je het veilig doet! Op wieisdebock.nl vind je alle tips.

8 november 2021
Samen maken we er een gezellige en veilige Sint Maarten van!
Aanstaande donderdag is het Sint Maarten. Samen maken we er weer een gezellige en veilige Sint Maarten van! Voor de lampionlopers en voor de uitdelers hebben we een paar adviezen. Veel plezier donderdag!

Lees meer..

25 mei 2021
Brandweer blust ook digitaal brandjes: 'Als voorbereiding op het echte werk' 

Lees meer..

17 mei 2021
17 mei: IDAHOT
Vandaag is de Internationale Dag tegen homofobie, bifobie en transfobie. Deze dag wordt in het Engels afgekort met IDAHOT. Wereldwijd wordt vandaag aandacht gevraagd voor het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid ervan.

Daarnaast wordt seksuele-, gender- en seksediversiteit gevierd vandaag. Wij omarmen diversiteit en daarom wappert vandaag de regenboogvlag bij ons.

8 april 2021
Proefevenementen van start
Wat zijn de evenementen in Drenthe en hoe werkt het wanneer je je hier voor aanmeldt. 

Lees meer..

22 januari 2021
Geen grote evenementen tot juni in Drenthe
Met dit standpunt willen de Drentse burgemeesters in een vroeg stadium duidelijkheid geven aan organisatoren. Dit betekent in de praktijk dat carnavalsoptochten, paasvuren of schaatstoertochten niet door kunnen gaan. 

Lees meer..

14 januari 2021
Druk op zorg in Drenthe bereikt kritiek punt
GGD Drenthe en de Veiligheidsregio Drenthe maken zich grote zorgen over het hoge aantal besmettingen in verzorghuizen en  woonzorgcentra in de provincie. Volgens Hans Kox, directeur Publieke Gezondheid van de GGD is het alle hens aan dek.

Lees meer..

10 december 2020
Webinar bestuur Drenthe over Corona
Op 4 december 2020 werd bij Veiligheidsregio Drenthe een webinar georganiseerd over Corona. Voorzitter Veiligheidsregio Marco Out en vice voorzitter Eric van Oosterhout blikten terug naar het begin van deze crisis, het verloop ervan en geven een blik op de toekomst.

Lees meer..

1 december 2020
Intrekking noodverordening
In de afgelopen 10 maanden zijn de maatregelen die noodzakelijk waren voor het beperken van de verspreiding van het COVID-19 virus afgekondigd middels noodverordeningen. Daarbij werd gebruik gemaakt van de bevoegdheden van de voorzitter van de Veiligheidsregio. 

Lees meer..

18 november 2020
Noodverordening 18 november
De voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe heeft op 18 november 2020 een nieuwe noodverordening vastgesteld. In deze noodverordening zijn een aantal veranderde maatregelen vastgelegd. 

Lees meer..

16 november 2020

Aanwijzing bij uitvoering demonstratierecht 16 november

De voorzitter van Veiligheidsregio Drenthe heeft voorwaarden gesteld aan de boerenacties die vannacht en morgen plaatsvinden in het land. Dit geldt voor zowel demonstraties zelf, als het reizen naar een demonstratielocatie. Er mag in groepen van maximaal 15 landbouwvoertuigen gereden worden, zij mogen niet over de snelweg rijden en deelnemers moeten zich houden aan verkeersregels en de COVID-maatregelen.

Lees hier de hele Wom-brief van 16 november.

13 november 2020
Drenthe biedt zich aan voor proefevenementen met meer publiek
De Veiligheidsregio Drenthe heeft zich bij staatssecretaris Mona Keijzer gemeld voor het testen van evenementen, voetbalwedstrijden, concerten en bioscoopbezoeken met meer bezoekers.

Lees meer..

7 november 2020
Aangepaste noodverordening

Op 7 november is een gewijzigde noodverordening vastgesteld. Hierin zijn de veranderde maatregelen vastgelegd naar aanleiding van het Kamerdebat op 4 november. 

Lees meer..

5 november 2020
Oproep aan alle Drenten: hou vol en laat je testen

De situatie in Drenthe is nog steeds ernstig en het aantal ziekenhuis- en IC-opnames daalt helaas nog niet. De voorzitter van de Veiligheidsregio roept alle inwoners op om vol te houden bij het opvolgen van de maatregelen en zich bij de GGD te laten testen bij klachten. 

Lees meer..

4 november 2020
Noodverordening woensdag 4 november

De voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe heeft op 4 november 2020 een nieuwe noodverordening vastgesteld. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de tijdelijke verzwaring van de maatregelen zoals aangekondigd door minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge op dinsdag 3 november. Een overzicht van deze maatregelen kunt u hier lezen.

Lees meer..

Noodverordening woensdag 14 oktober

De voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe heeft op 14 oktober 2020 een nieuwe Noodverordening vastgesteld. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de verscherpte maatregelen zoals aangekondigd door minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge op dinsdag 13 oktober. Een overzicht van deze aangepaste maatregelen kunt u hier lezen.
De maatregelen zijn erop gericht om het aantal sociale contactmomenten en reisbewegingen te beperken.

Lees meer..

10 oktober 2020
Draag een mondkapje bij bezoek aan de VRD
Wij nemen het dringende advies van de Rijksoverheid over en dragen daarom allemaal een mondkapje op onze locaties (de kantoorlocaties en de brandweerposten). Dit geldt ook voor bezoekers. Heb je een afspraak bij de VRD? Neem dan een mondkapje mee.

Lees meer..

12 oktober 2020
Geen spoed, wel brandweer? Bel 0900-0904
Heb je geen spoedsituatie, maar toch de brandweer ter plaatse nodig? Bel dan vanaf maandag 12 oktober 0900-0904. Is er wel spoed of een levensbedreigende situatie? Bel dan altijd 112.

Er zijn veel situaties denkbaar waar de brandweer niet met spoed naartoe hoeft, omdat het op dat moment (nog) niet gevaarlijk of levensbedreigend is. Bijvoorbeeld een vermoeid paard dat niet meer op eigen kracht uit de sloot kan komen, een boom die over de openbare weg ligt en voor verkeershinder zorgt of een waterlekkage waardoor straten blank komen te staan. In deze gevallen bel je 0900-0904. Bij twijfel, bel je altijd 112.

Lees meer..

10 oktober 2020

Aanwijsbesluit 10 oktober 2020

Op 10 oktober 2020 heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe een nieuw aanwijsbesluit vastgesteld. Dit aanwijsbesluit betreft de sluiting van een eetcafé aan de Rijksweg te Hoogersmilde.

Lees meer...

7 oktober 2020
Aftrap communicatie campagne ‘Drenten voor elkaar’

Vandaag verrichtten Drentse burgemeesters de aftrap van de communicatie campagne ‘Drenten voor elkaar’. Ook de commissaris van de Koning is ambassadeur. Met deze campagne roepen de bestuurders alle Drenten op om samen sterk te blijven en zich aan de maatregelen te blijven houden. De campagne bestaat uit het uitdelen van paraplu’s en mondkapjes en het delen van persoonlijke redenen via de website www.drentenvoorelkaar.nl.

Lees meer...

1 oktober 2020

Zes theaters in Drenthe krijgen ontheffing voor aantal bezoekers per ruimte 
Zes theaters in Drenthe krijgen een ontheffing voor het ontvangen van meer dan 30 bezoekers per zelfstandige ruimte. Het gaat om de theaters in Hoogeveen (De Tamboer), Emmen (ATLAS Theater), Meppel (Schouwburg Ogterop), Assen (DNK), Coevorden (Theater Hofpoort) en Roden (De Winsinghhof). De zes theaters worden gezien als gebouwen die van groot belang zijn voor de culturele infrastructuur in de provincie.

Lees meer gerelateerde vragen en antwoorden..

1 oktober 2020
Aanpassing advies beschermingsmiddelen verpleeghuis en thuiszorg

Nu de besmettingscijfers in regio Drenthe oplopen, is het belangrijk preventieve maatregelen te nemen om de meest kwetsbare groepen te beschermen. GGD Drenthe adviseert verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg in de regio met zorg aan risicogroepen gebruik te maken van chirurgische neusmondmaskers. Veel organisaties hadden deze maatregel ook al op eigen initiatief ingevoerd.

Lees meer in het nieuwsbericht van GGD Drenthe.  

29 september 2020
Noodverordening 29 september

Tijdens een landelijke persconferentie op 28 september zijn nieuwe maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze landelijke maatregelen gelden sinds dinsdag 29 september 18.00 uur en zijn in elk geval 3 weken van kracht.

Om hier uitvoering aan te geven heeft de voorzitter van Veiligheidsregio Drenthe op 29 september een nieuwe Noodverordening vastgesteld. 

De maatregelen zijn erop gericht om de kans op grote drukte en het aantal sociale contactmomenten tussen mensen te beperken, zonder de samenleving en de economie op slot te doen.

Lees meer..  

 

18 september 2020

Zorgen over toename aantal besmettingen Drenthe

De Veiligheidsregio Drenthe maakt zich zorgen over de toename van het aantal besmettingen in Drenthe. “In vergelijking met andere regio’s doen we het relatief goed, maar ook wij zien de laatste dagen wel een duidelijke toename. Dat is een zorgelijke ontwikkeling”, zegt Marco Out, voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe. 

Lees meer...

 

15 september 2020
Noodverordening 15 september

In deze noodverordening zijn een paar kleine wijzigingen ten opzichte van de noodverordening van 21 augustus opgenomen.
Lees meer..  

2 september 2020
Aanwijsbesluit 2 september 2020

Op 2 september 2020 heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe een nieuw aanwijsbesluit vastgesteld.

Lees meer..  

2 september 2020
Nationale sirenetest Duitsland 2020

Op donderdag 10 september om 11.00 uur worden in heel Duitsland de sirenes getest. Mogelijk kunnen inwoners die in het grensgebied wonen dit ook horen. Mocht je dit horen, dan hoef je niets te doen. Het betreft een test bij onze Oosterburen.

Lees meer..  

21 augustus 2020
Noodverordening 21 augustus

In deze noodverordening is slechts een kleine wijziging ten opzichte van de noodverordening van 10 augustus opgenomen. In de nieuwe verordening is het mogelijk voor de veiligheidsregio om een ontheffing te verlenen voor introductie-activiteiten die te maken hebben met kennismaking, studie en sport. Ook kunnen studentenverenigingen nu een ontheffing aanvragen.

Lees meer..  

18 augustus
Aanscherping coronamaatregelen 

Het gaat niet goed met de ontwikkelingen rond het coronavirus in ons land. Sinds de laatste persconferentie van 6 augustus is het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen verder toegenomen.  Daarom kondigde het kabinet op de persconferentie van 18 augustus verschillende aanscherpingen aan.

Klik hier voor een overzicht van de aangescherpte maatregelen.

9 augustus 2020
Noodverordening

De voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld die per 10 augustus 2020 geldt. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de aangepaste maatregelen die het kabinet op 6 augustus heeft afgekondigd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 

Lees meer..  

7 augustus 2020
Inwoners Drenthe kunnen CoronaMelder testen vanaf half augustus

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de coronavirus-app CoronaMelder. Deze app, die mogelijk per 1 september landelijk ingevoerd wordt, is een aanvullend middel op de RIVM-richtlijnen om een tweede coronagolf te voorkomen. Vanaf de week van 17 augustus wordt de app in de praktijk getest in Drenthe en Twente. Hierbij wordt gekeken hoe CoronaMelder werkt in aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. In de tweede helft van augustus spreekt de Tweede Kamer zich uit over CoronaMelder. Of je de app wilt gebruiken, bepaal je zelf.   

Lees meer..  

12 juli 2020
Noordelijk verbod demonstraties met landbouwvoertuigen niet verlengd
Het verbod om met trekkers te demonstreren wordt 
in de Veiligheidsregio’s Drenthe, Groningen en Fryslân niet verlengd. De voorzitters van de drie Veiligheidsregio’s gaan er naar aanleiding van gesprekken met Farmers Defence Force en andere boerenorganisaties van uit dat eventuele nieuwe demonstraties worden aangemeld, zodat er gelegenheid is om ze op veiligheid en openbare orde te beoordelen.   

Lees meer..  

6 juli 2020
Verbod op demonstreren met landbouwvoertuigen
Vanaf maandag 6 juli tot en met maandag 13 juli 2020 7.00 uur geldt een verbod op het demonstreren met landbouwvoertuigen op de openbare weg, parkeerplaatsen en andere openbare plaatsen. Dit verbod geldt binnen de grenzen van Veiligheidsregio Drenthe en wordt over een week heroverwogen. De veiligheidsregio's Friesland en Groningen hebben een vergelijkbaar verbod ingesteld.

Lees meer..  

Controles brandveiligheid
Nu er steeds meer versoepeling komt in de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, gaat de afdeling Risicobeheersing een aantal werkzaamheden weer opstarten. Hieronder lichten we dit graag verder toe.
Lees meer..

Corona in Drenthe 
Wat is de rol van Veiligheidsregio Drenthe in de coronacrisis en wat is de situatie in Drenthe?

Lees meer..